неділя, 25 грудня 2016 р.

Обговорення навчальних планів для 10 – 11-х класів

МОН України започаткувало на своєму офіційному сайті обговорення проекту навчального плану для учнів 10 – 11-х класів на 2018-2019 навчальний рік.
Документ має таблиці розподілу годин по предметах та пояснювальну записку. Для візуальної зручності та з одночасним урахуванням ергономічності розміщую тут лише цифрові табличні показники.
Типовий навчальний план (проект)
для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів
Навчальні предмети
Кількість годин на тиждень у класах
10 клас
11 клас
Інваріантний складник
Українська мова
2
2
Література (українська та зарубіжна література)
2
2
Іноземна мова
2
2
Історія (історія України та всесвітня історія)
2
2
Людина і суспільство
2
0
Математика
3
3
Людина і природа
3
3
Фізична культура*
3
3
Захист Вітчизни
1,5
1,5
Разом
20,5
18,5
Варіативний складник
Цикл профільних предметів (додаток 1) і спеціальних курсів
11
13
Цикл вибірково-обов’язкових предметів(«Інформаційно-комунікаційні технології», «Технології», «Мистецтво», «Художня культура», «Економіка», «Екологія», «Філософія», «Психологія», «Правознавство», «Мова національної меншини», «Друга іноземна мова»)
3
3
Додаткові години на факультативи, індивідуальні заняття
3,5
3,5
Разом
17,5
19,5
Гранично допустиме навчальне навантаження
33
33
Усього фінансується
38
38




МОН заборонило деякі види шкільної звітності

Міністерство освіти і науки доручило департаментам освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій припинити практику звітування, яке не передбачено законодавством, загальноосвітніми навчальними закладами про проведення виховних, позаурочних та позашкільних заходів. Відповідна норма міститься у наказі відомства щодо результатів дослідження «Діти і папери, як досягти балансу в школі».
Також державні адміністрації мають припинити необхідність дублювання на паперовому носії документів, що складені в електронній формі з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.
Моніторинг виконання зазначених рішень та реагування на виявлені випадки порушень покладено на департамент загальної середньої та дошкільної освіти МОН.
Як відомо, проект EdCamp, який має на меті подолати бюрократичні процеси в українській школі, представив проміжний звіт за результатами опитування педагогів та шкільних адміністраторів, що здійснювався в рамках ініціативи «Діти і папери: як досягти балансу у школі?».
Аналіз опитування свідчить про те, що вчителі та адміністратори шкіл витрачають на шкільну «паперову творчість» значну частину свого робочого часу, а на друк документів щороку витрачаються мільйони гривень.

субота, 24 грудня 2016 р.

Розроблено план дебюрократизації шкіл

Міністерством освіти створено робочу групу з дебюрократизації шкільної діяльності, яка має розробити проекти документів, що регламентуватимуть спрощення діяльності вчителів і адміністрацій шкіл. Відповідний наказ підписаний міністром освіти Лілією Гриневич.
Зокрема, робоча група, до складу якої включено 22 особи, які представляють Міністерство освіти, органи місцевого самоврядування та громадський сектор, має до 15 березня 2017 року розробити проект оновленої Типової Інструкції з діловодства у школах.
Також, до 15 березня має бути розроблений перелік та проекти розпорядчих документів, що регламентуватимуть спрощення діяльності педагогів і адміністрацій з ведення шкільної документації, унормують питання здійснення вчителями обліку дітей шкільного віку за територією обслуговування навчального закладу, а також написання планів та звітів про проведення виховних, предметних заходів, відвідування семінарів, круглих столів, тренінгів тощо.
Передбачається, що початок програми з дебюрократизації української школи розпочнеться з реалізації пілотних проектів у Львівській, Харківській областях та столиці. Програма реалізації має бути розроблена до 10 квітня.

пʼятниця, 23 грудня 2016 р.

Освіта батьків впливає на успішність дітей, - дослідження

Рівень освіти батьків є ключовим фактором, який має безпосередній зв’язок із рівнем успішності дітей. Про це йдеться у звіті за результатами дослідження Інституту освітньої аналітики, що було проведено за сприяння Українського центру оцінювання якості освіти і присвячено впливу соціально-економічного середовища на результати навчання школярів.
Звіт складений за результатами опитування випускників шкіл 2016 року. В анкетуванні взяли участь 51 тисяча випускників середніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів, колегіумів, спеціалізованих шкіл та НВК.
Результати опитування свідчать про те, що абсолютна більшість випускників (86,9%) цілеспрямовано готувалися до складання зовнішнього незалежного оцінювання. Найбільше випускники готувались до складання ЗНО з української мови та літератури, найменше – з російської мови та географії.
Учні, як правило, поєднують кілька способів підготовки до ЗНО, найпопулярнішими з яких були самостійна робота, заняття з репетитором та підготовка під час уроків за ініціативою вчителя.

четвер, 22 грудня 2016 р.

МОН оголосило конкурс підручників для 9-го класу

Міністерством освіти і науки оголошено конкурсний відбір проектів підручників для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Конкурс стартував 19 грудня 2016 року.
Також відомством затверджено перелік навчальних предметів та назв підручників, які підлягають конкурсному відбору, та перелік навчальних предметів і назв підручників, що можуть перекладатися на мови національних меншин.
До 26 грудня 2016 року має бути сформований склад експертів відповідно до кожної назви підручника.
Наказом Міністерства освіти визначено основні етапи, терміни та інші особливості проведення конкурсу.

середа, 21 грудня 2016 р.

Нова концепція старшої ланки середньої освіти

У розвинених країнах старшокласники після початкової та основної школи, як правило, проходять процедуру вступу до профільних академічних чи професійних ліцеїв. Власну концепцію старшої ланки загальної середньої освіти у статті пропонує заступник директора Херсонського фізико-технічного ліцею Володимир Бєлий.
У нас переважає аморфне ставлення до вибору своєї освітньої траєкторії, у більшості люди зорієнтовані на отримання лише «документу» про освіту, хай навіть сумнівної якості.
Таке ставлення може змінитися лише у випадку появи чітко означеної політичної волі керівництва держави до здійснення системної освітньої реформи. Зараз вперше у новітній історії незалежної України уряд затвердив Політичну пропозицію щодо реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». Акцент поставлено саме на загальну середню освіту, адже це той сегмент освіти, що охоплює всіх і завжди.
Саме у контексті суспільних очікувань на новоякісну організацію освітньої справи і пропонується ось це ескізне бачення кардинально нової концепції діяльності старшої школи як окремої, профільної, ланки загальної середньої освіти.

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Тест пробного ЗНО у 2017 році коштуватиме 120 грн

Вартість пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році з одного предмета становитиме 120 грн. Відповідна інформація оприлюднена на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Під час пробного ЗНО абітурієнти матимуть можливість ознайомитися із процедурою проведення тестування та виконати тестові завдання, що будуть максимально наближені до завдань, які будуть виконувати учасники ЗНО під час основної сесії тестування.
Участь у пробному ЗНО зможуть взяти лише зареєстровані особи. Реєстрація учасників триватиме з 10 до 31 січня 2017 року на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Пробне ЗНО з української мови і літератури відбудеться 1 квітня. Тестування з інших предметів, зокрема, біології, географії, історії України, математики, фізики, хімії, а також з англійської, німецької, іспанської, французької або російської мов буде проведено 8 квітня. Відповідно, учасник пробного ЗНО матиме можливість скласти один або два пробних тести - українську мову і літературу та один предмет за вибором.
Запрошення на пробне тестування, в якому буде вказано інформацію про пункт та час проведення тестування, учасники ПЗНО зможуть роздрукувати з власної персональної сторінки на сайті свого регіонального центру оцінювання якості освіти.
Після виконання тестових робіт усім учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання буде виданий тестовий зошит із відповідями на тестові завдання та схемами підрахунку тестових балів.
Увага! Результати ПЗНО не використовуються для оцінювання навчальних досягнень учнів навчальних закладів системи загальної середньої освіти.
Освіта.ua
28.11.2016

субота, 26 листопада 2016 р.

Пробне зовнішнє оцінювання (ЗНО) 2017 року

Проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання здійснюється регіональними центрами оцінювання якості освіти.
Головна мета проведення пробного тестування – відтворення умов та технології проведення ЗНО для психологічної підготовки майбутніх абітурієнтів до участі у зовнішньому незалежному оцінюванні.
Оскільки метою пробного ЗНО є ознайомлення майбутніх абітурієнтів з процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, воно буде проведено з дотриманням процедур і технології проведення ЗНО в 2017 році.
Пробне зовнішнє незалежне оцінювання проводиться тільки для зареєстрованих на нього осіб. Реєстрація на пробне ЗНО 2017 року триватиме з 10 січня до 31 січня 2017 року.
Пробне зовнішнє незалежне оцінювання проводиться на платній основі. Вартість пробного ЗНО визначає кожний регіональний центр оцінювання якості освіти окремо. У цьому році вона становитиме 120 грн за 1 предмет.
Реєстрація на пробне незалежне оцінювання здійснюється тільки в он-лайн режимі на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти (вибір регіонального центру залежить від місця проживання учасника, посилання на регіональні центри див. нижче).
Графік проведення пробного тестування:
  • 1 квітня 2017 року - українська мова і література;
  • 8 квітня 2017 року – історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова, російська мова.
Учасник пробного ЗНО може скласти максимум два пробних тести (українська мова та література та один предмет на вибір). Запрошення на пробне тестування, в якому буде вказано інформацію про пункт та час проведення тестування, учасники ПЗНО зможуть роздрукувати з власної персональної сторінки на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.
Допуск на пункти пробного тестування здійснюватиметься при наявності:
  • квитанції про сплату вартості послуг за проведення пробного тестування;
  • запрошення (реєстраційної картки);
  • паспорта (або свідоцтва про народження).
Визначення результатів пробного тестування
Після виконання тестових робіт усім учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання буде видано тестовий зошит із відповідями на тестові завдання та схемами підрахунку тестових балів.
Для визначення результату за шкалою 100-200 балів необхідно буде скористатися спеціальним сервісом, розміщеним на інформаційній сторінці «Особистий кабінет учасника пробного ЗНО» (за наявності такого сервісу на сайті відповідного регіонального центру оцінювання).
Реєстрація на пробне ЗНО здійснюється регіональними центрами оцінювання якості освіти:

понеділок, 21 листопада 2016 р.

В. Співаковський: ось вони - професії майбутнього

Автор: Володимир Співаковський, президент корпорації «Гранд».
…Разгораются валидольные дискуссии по поводу того, что делать с нашим многострадальным образованием. Определены 19 приоритетных профессий, которым надо учить.
Одних - этот список может обрадовать, других удивить. Конечно, такая экзотика, как учить на пчеловода, живописца, виноградаря и тестодела – это какой-то оксюморон. Но мало ли что у нас теперь считается невероятным.
Можно, конечно, смириться с тем, что живописец – это маляр, пчеловод – фельдшер народной медицины, виноградарь – сомелье, а тестодел – обыкновенный пекарь.
Но если серьезно, то так конечно, не делается. Например, в моем списке 100 будущих профессий – совсем другие наименования.
А вообще, по здравому смыслу следовало бы составлять два отдельных крупных перечня:
  • стандартных профессий, которые никуда не улетучатся;
  • новых профессий, которые уже нужны, актуальны и стучатся в дверь (3D-печатник, заправщик солнечных батарей, ремонтник роботов, и др).
  • ДЕТАЛЬНІШЕ....http://osvita.ua/blogs/53106/

Навчальні заклади вшанують жертв Голодомору

Міністерство освіти і науки рекомендує навчальним закладам вшанувати загиблих від геноциду Українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом. Про це йдеться у листіМОН, що підписаний заступником міністра Павлом Хобзеєм.
У МОН зазначають, що щороку у четверту суботу листопада Україна на державному рівні вшановує пам’ять загиблих від Голодомору - геноциду Українського народу.
Виходячи з цього, відомство просить у п'ятницю 25 листопада провести в школахпрофесійно-технічних та вищих навчальних закладах уроки пам’яті, виховні години, культурно-просвітницькі та мистецькі заходи.
У суботу 26 листопада МОН рекомендує залучити дітей і молодь до скорботних заходів, зокрема загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00 та акції “Запали свічку”.
Лист міністерства також містить методичні рекомендації для навчальних закладів, що розроблені Українським інститутом національної пам’яті.
Також у відомстві просять активно висвітлювати в мережі заходи, що будуть проводитися в навчальних закладах.

понеділок, 14 листопада 2016 р.

Сьогодні світ побачить Супермісяць

Сьогодні вдень відбуватиметься унікальне астрономічне явище Супермісяць - день коли супутник максимально наблизиться до Землі. Два космічні тіла опиняться на відстані 356 тисяч кілометрів у 13:21 за київським часом.
Як повідомляє BBC, останній Супермісяць земляни бачили у 1948 році, а свідками наступного стануть 25 листопада 2034 року. Сьогодні супутник Землі візуально виглядатиме на 7% більшим та на 15% яскравішим.
Супермі́сяць є астрономічним явищем, яке відбувається при співпадінні повного місяця або молодика з перигеєм — моментом найбільшого зближення Місяця і Землі. Під час цього явища з Землі можна бачити більший розмір місячного диска, ніж зазвичай.
Портал "Знай.ua" писав, що американські астронавти вирішили знову відправитись на Місяць. Політ може відбудеться вже у наступному році.
Теги: Супермісяць, Місяць, унікальне явище

субота, 12 листопада 2016 р.

У ВР обговорять проблеми фінансування освіти

16 листопада 2016 року в залі пленарних засідань Верховної Ради відбудуться парламентські слухання присвячені стану та проблемам фінансування освіти і науки в Україні.
Планується, що участь в парламентських слуханнях візьмуть члени уряду, представники Міністерства освіти, Міністерства фінансів, Національної академії наук, національних галузевих академій наук, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також представники навчальних закладів, наукових установ, профспілок, освітяни, науковці та експерти.
Трансляція парламентських слухань здійснюватиметься на Першому загальнонаціональному каналі.

Треба вчити дітей тому, що не зможе зробити робот, - Хобзей

Не тільки наука, а й мистецтво має стати невід’ємною частиною розвитку талантів у дітей, і в цьому може допомогти впровадження STREAM освіти. Про це, під час круглого столу «STREAM освіта в Україні: проблеми рівного доступу», зазначив заступник міністра освіти Павло Хобзей.
За його словами, креативність і творчість є дуже важливими для розвитку сучасної дитини.
«Зараз ми повинні скеровувати свої сили у навчанні дітей на ті речі, що не зможе зробити робот. Талант, технології, толерантність – це є ключ до ХХІ століття», - сказав Хобзей.
Як відомо, STREAM (Science, Technology, Reading+WRiting Engineering, Arts, and Mathematics) освіта передбачає поєднання наук у школі, а також роботу над їх практичною спрямованістю. Посилаючись на тести PISA та приклади Фінляндії, прибічники STREAM освіти вважають, що якщо молода людина вже після навчання в школі буде володіти актуальним запасом практичних знань з урахуванням всіх сучасних в комп'ютерних технологій та навичками пошуку інформації, то можна очікувати, що вона принесе користь не тільки самій собі, а й державі.

пʼятниця, 11 листопада 2016 р.

МОН перевіряє всі підручники останніх років

Міністерство освіти проводить ретельний аналіз змістової частини навчально-методичної літератури, що видана впродовж 2012-2016 років та має відповідний гриф відомства. Відповідний наказ підписаний першим заступником міністра освіти Володимиром Ковтунцем.
Згідно з документом, перевірка здійснюється на предмет відповідності навчальної літератури реаліям сучасності.
Вже до 15 грудня Інститут модернізації змісту освіти має узагальнити висновки Науково-методичних комісій МОН щодо аналізу змісту навчальної літератури.
Після цього видавці навчальної літератури отримають інформаційні листи щодо відповідності змістового матеріалу їх навчально-методичної літератури сучасним реаліям України.
Також Міністерством освіти створена робоча група з розроблення проекту оновленого Порядку надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв Міносвіти.
Як відомо, рішення про перегляд змістової частини навчально-методичної літератури викликане ситуацію зі скандальною програмою для шкіл "Сімейні цінності", зміст якої був розкритикований експертами та громадськістю.

субота, 5 листопада 2016 р.

Освітян запрошують на курси англійської

Міністерство освіти і науки та соціальний проект «Lingva.Skills» запрошують освітян, студентів та науковців пройти безкоштовні онлайн-курси англійської мови. Про це повідомляє прес-служба МОН.
Автори проекту «Lingva.Skills» зазначають, що специфіка запропонованої методики полягає в активному використанні мови та постійному тренуванні як вже засвоєного раніше матеріалу, так і нового з урахуванням психологічних аспектів навчання.
За словами заступника міністра освіти Володимира Ковтунця, співпраця відомства і проекту «Lingva.Skills» відбувається в рамках року англійської мови, але не обмежується короткостроковими завданнями.
«Міністерство твердо стоїть на позиції, що мовна кваліфікація, рівень мовної грамотності в іноземних мовах повинні стати обов`язковим елементом освітніх стандартів, елементом освітньої кваліфікації», - зазначив Ковтунець.

пʼятниця, 4 листопада 2016 р.

Нерівність у балах зовнішнього оцінювання - 2016

Нові дані, отримані за підсумками проведення ЗНО у 2016 році, дозволили провести аналіз розподілу балів та нерівності в балах, отриманих учасниками тестування. Розподіл балів залежить, зокрема, від предмету, типу населеного пункту та типу навчального закладу. Роздумами про причини таких розбіжностей ділиться аналітик аналітичного центру CEDOS Ігор Самохін.
Аналіз підтвердив наявність проблем із математичними знаннями у випускників українських шкіл. Крім того, аналіз показав більш наочно відомі дослідникам розриви між міськими і сільськими випускниками та між випускниками зі звичайних і "елітних" шкіл. Не тільки середній бал є вищим, але і внутрішньошкільна нерівність виявилась нижчою в "елітних" школах. Попри ці розриви, нерівність усередині шкіл усе ще вища за нерівність між школами. Державна освітня політика може скоротити нерівності у навчальних результатах українських школярів, якщо більша увага буде приділятись сільським школам та школам, які "відстають" за своїми показниками. Крім того, рекомендується заборонити селективність в елітних навчальних закладах, яка призводить до сегрегації на школи з відмінниками та школи з усіма іншими.
Детальніше.......http://osvita.ua/school/52811/

середа, 2 листопада 2016 р.

Реєстрація на пробне ЗНО відбудеться в січні


Реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання триватиме з 10 до 31 січня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба Українського центру оцінювання якості освіти.
Як і в попередні роки, пробне ЗНО проводитиметься з метою ознайомлення всіх бажаючих із процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця.
Участь у пробному ЗНО є важливою складовою підготовки до тестування. Завдання, що створюються у формі предметних тестів, відповідають програмам зовнішнього незалежного оцінювання, характеристикам та структурі сертифікаційних робіт, а процедура проведення є максимально наближеною до процедури проведення основного ЗНО.
Зареєструватися для участі в пробному зовнішньому незалежному оцінюванні можна буде на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти у січні 2017 року.
Кожен зареєстрований учасник зможе взяти участь у пробному ЗНО з української мови та літератури (1 квітня), а також у одному із запропонованих предметів за вибором (8 квітня): історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської, французької мов.
Слід підкреслити, що участь у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні є платною. Вартість одного тестування для одного учасника визначає кожний регіональний центр оцінювання якості освіти окремо. Цю інформацію буде розміщено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Реєстрація для проходження пробного тестування не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Результати пробного зовнішнього незалежного оцінювання не зараховуються як оцінки за державну підсумкову атестацію та не використовуються для участі в конкурсному відборі під час вступу до вищих навчальних закладів.
Більше інформації про проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання буде розміщено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.

вівторок, 1 листопада 2016 р.

Освітяни пікетували Кабмін та Верховну Раду


1 листопада освітяни вийшли на акцію до будівель Кабінету Міністрів та Верховної Ради, метою якої було висловлення протесту проти високих тарифів на житлово-комунальні послуги.
Акцію, окрім столичних освітян, підтримали профспілкові організації з Одеси, Херсону, Черкас, Харкова, Чернігова, Запоріжжя, Тернополя, Вінниці, Івано-Франківська, Львова, Рівного, Волинської та Київської областей. Участь у пікетуванні будівель уряду та парламенту також взяли студенти столичних вищих навчальних закладів.

За словами учасників акції протесту, підвищенні тарифи та житлово-комунальних платежів стали для педагогів справжніми "драконівськими тарифами", а ініціативи уряду щодо збільшення мінімальної заробітної плати більше принижують працівників освітньої сфери, заробітні плати яких мають прив’язку до І тарифного розряду, який залишився на тому ж рівні.
Освітяни зазначають, що наміри Кабінету Міністрів підвищити мінімальну заробітну плату удвічі – позитивний крок, разом з тим, наголошуючи на необхідності розмороження всієї ЄТС.

Окрім того, у профспілках наголошують, що педагоги – не жебраки і не повинні стояти в чергах за субсидіями.
"Субсидія ж має надаватися малозабезпеченим, непрацездатним категоріям населення: пенсіонерам, особам, які не можуть забезпечити себе роботою, одиноким матерям тощо. А вони – кваліфіковані працівники – не повинні ставати заручниками надвисоких тарифів на житлово-комунальні послуги. І розмір заробітної плати таких працівників має дозволяти забезпечувати потреби сім’ї, а не змушувати просити допомоги у держави", - повідомляють у Профспілці працівників освіти і науки.

За підсумками пікетування, учасники акції прийняли резолюцію, в якій окреслили ряд вимог до уряду та парламенту.
Зокрема, освітяни вимагають від Кабінету Міністрів ввести мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги до відповідного підвищення розмірів заробітних плат, "розморозити" ЄТС, виконати вимоги ст. 62 закону "Про вищу освіту" щодо розміру академічної стипендії та кількості осіб, які її отримують та запровадити дієвий механізм індексації грошових доходів населення.

У свою чергу, від парламентарів освітяни вимагають передбачити видатки для "розмороження" ЄТС, затвердити при прийнятті Держбюджету на 2017 рік обсяг видатків на виплату академічних та соціальних стипендій відповідно до вимог закону "Про вищу освіту", підвищити рівень пенсійного забезпечення удвічі, зняти обмеження на виплату пенсії працюючим пенсіонерам, скасувати віковий ценз для виходу на пенсію за вислугу років та скасувати поетапне підвищення стажу для виходу на пенсію за вислугу років тощо.

неділя, 23 жовтня 2016 р.

МОН просить знайомити дітей з народними святами

Міністерство освіти звернулось до регіональних управлінь освіти та керівників дошкільних навчальних закладів з проханням проведення роботи у дитячих садках по ознайомленню дітей з народними традиціями, святами та обрядами. Відповідний лист підписаний заступником міністра Павлом Хобзеєм.
У Міносвіти зазначають, що нинішній етап розвитку українського суспільства гостро ставить проблему формування любові та поваги до рідної мови, народних звичаїв, традицій, свят, обрядів, символів та реліквій.
«Організація і систематичне проведення з вихованцями дошкільних навчальних закладів різноманітної за змістом, формами, методами і засобами освітньої роботи по ознайомленню дітей із народними святами позитивно позначається на розвитку інтелектуально-пізнавальної, соціально-моральної, емоційно-ціннісної, художньо-естетичної, фізичної сфер дитячої особистості та її креативності», - зазначають у МОН.
Ознайомлювати дітей зi святами та залучати їх до підготовки і святкувань міністерство рекомендує з дотриманням як усталених світських традицій, так і народних традиційних звичаїв, обрядів, доступних розумінню дітей і відтворенню ними в реальних та ігрових умовах.
Зокрема, МОН рекомендує дошкільним закладам проводити такі народні свята та окремі обряди відповідно до календарної сезонності: восени - Покрови, свято врожаю; взимку - Святого Миколая, Різдвяні свята, Стрітення; навесні - Великодні свята та різноманітні веснянки; влітку - зелені свята, Івана Купала, обжинки, Спаса тощо.
У Міносвіти зазначають, що виховання дітей на основі національної обрядовості зможе вирішити кілька виховних проблем: виховання любові до рідного краю, естетичне та моральне виховання дітей, а також сформувати громадянську свідомість.
«Завдання педагогів у роботі з сім’єю - робота з батьками щодо роз’яснення їм всієї важливості дотримання традицій і звичаїв на рівні сім’ї, залучення дитини до святкувань тощо. Дитина повинна знаходитися під постійним виховним впливом матеріальної та духовної культури свого народу», - наголосили у Міністерстві освіти і науки.

субота, 22 жовтня 2016 р.

PROF CAMP запрошує старшокласників

Попереду осінні канікули. Для школярів – це чудовий час, щоб відпочити, поспілкуватися з друзями та… обрати майбутній фах.
Цієї осені пропонуємо Вашій дитині взяти участь у роботі профорієнтаційного табору PROF CAMP, де вона зможе дізнатися багато корисного про різні професії і зробити крок до усвідомленого вибору власного професійного майбутнього.
Що ж таке PROF CAMP?
PROF CAMP – це шанс для старшокласників зробити канікули яскравішими, а їхнє майбутнє зрозумілішим і ближчим. Проект розрахований на учнів 8–11 класів. У програмі шестиденного табору – презентації професій, профорієнтаційне тестування, ділові ігри, екскурсії на підприємства, тренінги з особистісного розвитку та психологічний тренінг із підготовки до складання зовнішнього незалежного оцінювання.
Завершить роботу PROF CAMP презентація «Моя професійна мрія». Про сподівання на майбутнє, про професії, які планують здобувати, учасники проекту розкажуть найближчим людям – Вам, своїм батькам.
98% учасників проекту минулих років завдяки участі в роботі табору обрали свої професії. Пропонуємо і Вашим дітям зробити впевнений крок до власного майбутнього разом із «PROF CAMP – 7».
У минулі роки партнерами табору були Київський адміністративний апеляційний суд, Банк «ЮНІСОН», компанії ROSHEN, EY, WIN Interаctive, life:), ІТ-компанія Ciklum, бізнес-готель Hilton Kyiv, веб-студія GreenWeb, KPMG та інші.
Табір працюватиме з 31 жовтня по 5 листопада 2016 року. Ми готові прийняти від 10 до 30 старшокласників. Після завершення проекту школярі отримають сертифікати учасників та приємні подарунки.
Вартість перебування в таборі – 200 гривень.
Ми гарантуємо професіоналізм тих фахівців, які допомагатимуть Вашим дітям зробити крок до вибору майбутньої професії, стати впевненішими та наполегливішими на шляху до мрії.
Сподіваємося, що про ці канікули у Ваших дітей залишаться найкращі спогади, а шлях, які вони розпочнуть з нами, приведе їх до успіху.
Чекаємо на Вас!

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Школи витрачають мільйони на паперову звітність

Дебюрократизація освіти – один із пріоритетів освітньої політики уряду. Його успішна реалізація можлива тільки завдяки об’єднанню зусиль Міністерства освіти і науки, всіх місцевих органів управління освіти, адміністрацій навчальних закладів та педагогів. Про це, під час зустрічі з освітянами, говорили заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей та радниця міністра Оксана Макаренко.

http://osvita.ua/school/52505/

Лілія Гриневич: про білінгвальну освіту не йдеться

Автор: Лілія Гриневич, міністр освіти і науки
За час мого відрядження минулого тижня розгорівся скандал навколо статті 7 законопроекту “Про освіту”. У зв'язку з цим хочу наголосити, що одне з пріоритетних завдань МОН - розширити застосування української мови в системі освіти України.
Важливий факт: після проголошення Незалежності України в 1991 році лише 49% школярів навчалися українською мовою, у 2015–2016 роках – 89% вчаться українською. Динаміка очевидна.
На жаль, непорозуміння під час розмови між представниками МОН та громадськими активістами, однією з яких була Лариса Ніцой, спричинило створення міфів навколо законопроекту “Про освіту”, які потім почали поширюватися у ЗМІ, та суттєвого викривлення позиції МОН щодо мовного питання. Я повинна їх спростувати.
По-перше, поняття “білінгвіальної освіти” відсутнє в законопроекті “Про освіту”. Взагалі Юрій Кононенко згадав про цей термін в контекcті пілотного проекту, який має зовсім інший зміст, ніж було представлено в медіа. У його рамках в школах з мовою викладання нацменшин додаються предмети, що викладаються українською мовою. І, увага, цей проект спрямований саме на підвищення рівня володіння українською учнями в таких школах. Наразі в нас лише 3 такі школи (бо це лише пілотний проект). Але потреба його розвивати очевидна - Закарпаття, де відчутний відсоток шкіл з мовою навчання нацменшин, показує найгірші результати ЗНО з української.
По-друге, законопроект “Про освіту” забезпечує застосування державної мови у навчальних закладах в тому ж обсязі, що й за чинним законодавством. По суті, норми статті 7 законопроекту не відрізняються від норм чинного законодавства. І під час кількарічного обговорення цього законопроекту саме ця стаття не викликала зауважень експертів.
Крім того, в Законі про вищу освіту чітко обмежено використання будь-якої мови, крім державної. Зокрема, викладання іноземною може вестися лише в приватних навчальних закладах та філіях іноземних університетів.
По-третє, пункт 2 статті 7 законопроекту “Про освіту”, в якому йдеться про право представників нацменшин навчатися рідною мовою у державних та комунальних навчальних закладах, практично повністю ідентичний останньому абзацу статті 53 Конституції України.
Просто порівняйте. Ось останній абзац 53 статті Конституції:
“Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах”.
А ось пункт 2 статті 7 законопроекту “Про освіту”:
“Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних закладах освіти. Це право реалізується через мережу закладів освіти, класів (груп), що створюються відповідно до законодавства”.
Особисто я налаштована на конструктивну співпрацю з громадськими активістами. Ми не зможемо обмежити цю статтю лише гарантією вивчення мови нацменшин і повністю виключити пункт про “навчання рідною мовою”, адже це право, гарантоване Конституцією України.
Однак, ми можемо в законі розширити цю статтю. Розшифрувати, що навчання мовами нацменшин здійснюється лише в початковій школі, а починаючи, наприклад, з базової, ми починаємо розширювати спектр предметів, які викладаються українською.
Варіанти напрацювань у нас вже є, зараз головне - зустрітися з активістами і спільно опрацювати пропозиції до законопроекту, які ми подамо на розгляд профільного комітету. Лариса Ніцой, як мені повідомили, зараз перебуває закордоном.
Важливо. Я жорстко попередила колектив міністерства і окремих посадових осіб про неприпустимість грубого спілкування з будь-ким, хто звертається до МОН. У разі повторення - будуть висновки. І ми працюємо над зміною ганебної, але глибоко вкоріненої української бюрократичної практики, коли відповідь на запит дається, щоб пояснити, чому "не можливо", а не для того, щоб пояснити, що робиться, щоб було "можливо". Це нелегка, але вже інша історія.