четвер, 31 серпня 2017 р.

МОН розширить вивчення китайської

В Україні планують розширювати вивчення китайської мови на всіх рівнях середньої освіти – у початковій, середній та старшій школі. Про це йшлося під час зустрічі директора департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН України Андрія Шевцова з керівництвом спеціалізованих підрозділів Головного управління Інститутів Конфуція в Пекіні.
Як повідомляє прес-служба Міносвіти, під час зустрічі сторони розглянули конкретні питання розробки навчальних планів та навчально-методичних комплексів, адаптації навчальних планів китайського зразка до українських стандартів, створення стандартизованих тестів з перевірки рівня знань.
«Ми запропонували Інституту Конфуція створити спільну робочу групу, яка напише стандарти тестування для випускників спеціалізованих класів загальноосвітніх шкіл. З допомогою таких тестів ми зможемо ефективніше визначати та класифікувати рівень оволодіння учнями китайською мовою», – зазначив Андрій Шевцов

понеділок, 28 серпня 2017 р.

Вчителі перших класів пройдуть перенавчання

Держава вимагає від вчителів максимальних зусиль для подальшого проведення реформи, тому уряд розуміє важливість підтримки педагогів. Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час регіональної серпневої конференції у Дніпрі.
«У 2018 році всі учителі, які братимуть перший клас, муситимуть пройти масштабне перенавчання. Загалом це 22 тисячі вчителів, які пройдуть підвищення кваліфікації, які муситимуть навчитися вчити інакше, керуватися новим стандартом. Це значне навантаження на педагогів, і ми маємо до цього заохотити», – зазначила міністр.

неділя, 27 серпня 2017 р.

Стало известно, кто представит Украину на детском Евровидении 2017

Украина определилась со своим представителем на детском Евровидении 2017, которое состоится в ноябре в Грузии. Участницей от нашей страны станет финалистка шоу "Голос.Дети" Анастасия Багинская. Об этом сообщается в сюжете UA.Перший. Именно она стала победительницей Нацотбора и выступит на конкурсе с украиноязычной песней "Не зупиняй".

ДЕТАЛЬНІШЕ....


Вот как научить детей таблице умножения за 1 раз и на всю жизнь. Это гениально!

Многие помнят, как трудно было учить таблицу умножения в школе. Сначала было просто, но где-то с 6 начинались проблемы. Жаль, что нам не рассказывали о «магической» таблице, по которой гораздо проще и логичнее учить умножение. Это знаменитая таблица Пифагора.

ДЕТАЛЬНІШЕ....

З 2017-2018 навчального року діти 5-9 класів навчатимуться за оновленими програмами.

Міністерство освіти і науки України оприлюднило 40 оновлених навчальних програм для 5-9 класів. Головні зміни – орієнтація на результат навчання, а не на зміст, впровадження компетентнісного підходу та наскрізних змістових ліній

.ДЕТАЛЬНІШЕ....
http://www.svitiv.com.ua/z-2017-2018-navchalnogo-roku-diti-5-9-klasiv-navchatimutsja-za-onovlenimi-programami/

четвер, 24 серпня 2017 р.

Парламент може розпочати роботу з реформи освіти

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що пропонуватиме народним депутатам розпочати роботу сесії з освітньої реформи. Про це він сказав під час спілкування з журналістами.
Зокрема, він висловив сподівання, що протягом перших тижнів нової сесії парламент розгляне проекти законів щодо ключових реформ: медичної, пенсійної, освітньої і судової.
За словами Парубія, освітня реформа може на початку сесії найбільше об’єднати зал.
«У нас буде осінь реформ в цілому, і моя ініціатива полягатиме в тому, щоб ми могли сісти з усіма головами фракцій, в тому числі, з представниками Кабміну, і зробити детальний план, яким буде розгляд реформ», - зазначив голова Верховної Ради.

Як знайти грант для термомодернізації школи

Ця публікація підготовлена в рамках проекту «Комплексна термомодернізація закладів освіти: як знайти кошти та розумно спланувати процес». У статті на прикладі загальноосвітньої школи №2 міста Славутич (Київська область) ми розглянемо механізм та специфіку використання грантового фінансування, а також спробуємо з’ясувати, чому донори стільки уваги приділяють якості робіт з теплової модернізації будівлі.

ДЕТАЛЬНІШЕ...http://osvita.ua/school/termo/56903/

вівторок, 22 серпня 2017 р.

Електронні версії підручників для 9 класу

Видавництва, що цього року друкують шкільні підручники для учнів 9-х класів почали надавати Міністерству освіти і науки електронні версії підручників для розміщення у вільному доступі.
Більшість електронних версій шкільних підручників для цьогорічних дев'ятикласників вже оприлюднена Інститутом модернізації змісту освіти.
Публікація електронних версій підручників у вільному доступі є обов'язковою вимогою Міністерства освіти. Ця новація цього року використовується відомством вперше.
Міністр освіти Лілія Гриневич, коментуючи необхідність публікації електронних версій підручників навесні цього року наголосила, що всі нові підручники для дев’ятого класу будуть доступні для скачування за державний кошт.
За інформацією Інституту модернізації змісту освіти, станом на 2 серпня установою прийнято від видавництв 118 назв паперових підручників з 228, загальним накладом 440 тисяч примірників, що дорівнює 50% від загальної кількості необхідних підручників для учнів 9-х класів. Розпочато доставку навчальної літератури до книжкових баз обласних департаментів освіти і науки.

ДЕТАЛЬНІШЕ...

понеділок, 21 серпня 2017 р.

Закон «Про освіту» мають ухвалити до Дня вчителя

Текст нового Закону «Про освіту» повністю готовий до розгляду у другому читанні. Про це сказала міністр освіти Лілія Гриневич під час зустрічі з послом Румунії в Україні Крістіан-Леоном Цурканом.
«За моєю інформацією, новий Закон «Про освіту» має бути проголосований у парламенті до Дня вчителя – професійного свята наших педагогів. Його мали розглянути раніше – в останній тиждень попередньої сесії, але у депутатів не вистачило часу. До другого читання депутатами було подано понад тисячі поправок, але вони повністю були опрацьовані, і щодо них було досягнуто згоди», - розповіла Гриневич.
У Міністерстві освіти зазначають, що закон «Про освіту» є базовим у законодавчому забезпеченні освіти. Його ухвалення розблокує оновлення законів «Про середню освіту» та «Про професійну освіту», а також створення закону «Про національну систему кваліфікацій».

Перелік підручників і навчальних програм


Міністерством освіти надано переліки навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих відомством для використання у початкових класах, основній і старшій школі, а також відповідні переліки для використання у школах з навчанням мовами національних меншин. Відповідний лист підписаний заступником міністра Павлом Хобзеєм.
У Міністерстві освіти звертають увагу освітян на те, що вказані переліки постійно доповнюватимуться новими назвами навчально-методичних посібників за результатами їх розгляду відповідними предметними комісіями Науково-методичної ради з питань освіти, а також оновлюватимуться з урахуванням терміну дії грифів і будуть доступними для ознайомлення в режимі онлайн.
ДЕТАЛЬНІШЕ...

неділя, 20 серпня 2017 р.

Завдання для дітей до Дня Незалежності

Сайт «Розвиток дитини» пропонує батькам та вихователям дитячих садочків, а також учителям початкової ланки практичні завдання, що допоможуть у цікавій формі познайомити дитину із символікою, культурою та історією України. Виконання таких завдань сприятиме формуванню у дітей шанобливого ставлення до власної країни, вихованню справжнього, всебічно розвиненого громадянина.

ДЕТАЛЬНІШЕ...http://osvita.ua/school/57082/

пʼятниця, 18 серпня 2017 р.

У МОН доопрацювали курс «Природничі науки»

На онлайн платформі EdEra завершено обговорення проектів програм інтегрованого курсу «Природничі науки» для 10-11 класів. У Міністерстві освіти повідомили, що впродовж 10 днів авторські колективи отримали понад 500 пропозиції з удосконалення програм.
«Усі коментарі, отримані під час публічного обговорення, враховані авторськими колективами, що займалися розробкою проектів. На онлайн-платформі також розміщено таблицю, в якій автори програм дають зворотній зв’язок та власний коментар щодо кожної отриманої пропозиції», - повідомляють у Міносвіти.
У відомстві наголошують, що такий механізм онлайн-обговорення вкотре демонструє свою ефективність.
«Перше обговорення програм початкових класів стало безпрецедентним за своєю відкритістю, не знижуючи планку, аналогічне обговорення було щодо програм 5-9 класів та інтегрованого курсу. Цей механізм дає можливість залучити до обговорення без перебільшення в сотні разів більше людей, ніж звичний механізм, що поширений у державних органах», - зазначає міністр освіти Лілія Гриневич.

вівторок, 15 серпня 2017 р.

Гройсман: питання інвестування освіти є пріоритетом

Український уряд в рамках реалізації п'яти ключових реформ держави розпочинає пілотні проекти загальнодержавної програми «Нова українська школа» і залишає в числі пріоритетів інвестування в освіту та подальше збільшення зарплат українських вчителів. Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час селекторної наради з питань підготовки до нового навчального року.
«Ми починаємо програму «Нова українська школа». Освіта для нас є пріоритетом. Людина лише раз в житті може отримати якісну дошкільну й шкільну освіту. І наше завдання - забезпечити доступ до такої освіти, аби наші молоді люди були конкурентними в подальшому житті», - сказав глава уряду.
Прем’єр також нагадав, що в рамках досягнення поставлених цілей уряд сприятиме роботі в декількох напрямках, а саме: продовження створення опорних шкіл, яких в Україні налічується вже понад 380, закупки шкільних автобусів, забезпечення освітніх потреб в гірській та сільській місцевості. Відповідні доручення вже дані профільним міністерствам, в тому числі Мінрегіону та Мінфіну.
Окрема увага буде приділена забезпеченню умов навчання - від ремонту шкіл до повної комплектації підручниками вже з 1 вересня, «а не в грудні», а також вирішенню питання перевантаження шкіл і зменшення черги в дошкільні навчальні заклади.

субота, 12 серпня 2017 р.

МОН роз'яснило, як викладати предмети у новому навчальному році

Міністерство освіти і науки розробило та надіслало для практичного використання методичні рекомендації викладання навчальних предметів у загальноосвітніх навчальних закладах у 2017/2018 навчальному році.
Рекомендації містять особливості навчання дітей у початковій школі та особливості викладання шкільних предметів учням 5-9-х і 10-11-х класів.
Документ містить посилання на навчальні програми, за якими навчатимуться учні, форми оцінювання, види контролю їх знань, час для вивчення окремих тем, переліки нормативних документів, якими мають користуватись учителі-предметники та інші особливості вивчення кожного предмету.

ДОМАШНЯ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ ВІД СОНЦЯ — ЧИ ВИГІДНА ЦЕ СПРАВА?

Зауважимо, енергія, що виробляється сонячними батареями, буде безкоштовною після того, як окупляться ваші інвестиції в їх встановлення.
Стрімкий ріст тарифів на енергоносії змушує багатьох українців приділяти більше уваги питанню енергоефективності. Зокрема, придивлятися до сонячних панелей.
Встановивши в себе вдома сонячну електростанцію Ви не тільки станете незалежними від тарифів, відключень, перепадів напруги в мережі, а ще й зможете заробляти, продаючи надлишок електроенергії, яку вироблять панелі, по “зеленому тарифу” в загальну мережу.
До слова, державний «Укргазбанк» почав надавати фізичним особам кредити на купівлю і встановлення «домашніх» сонячних електростанцій під 0,01% річних терміном на 5 років.
ДЕТАЛЬНІШЕ.....http://www.akcent.info/?p=91160

пʼятниця, 4 серпня 2017 р.

Гриневич: наше завдання - навчити дітей мислити

Зовнішнє незалежне оцінювання вимагає від учнів завчити матеріал, але не дозволяє проаналізувати подану інформацію. Про це в інтерв'ю Економічним відомостям сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
«ЗНО - дзеркало української школи, яка сьогодні не вимагає комплексного мислення. Вона вимагає завчити матеріал і навіть немає часу, аби учень міг проаналізувати подану інформацію, піддати сумніву чи знайти аргументи на її користь. І саме це ми маємо змінити в нашій школі. Тобто, наше завдання - навчити дітей мислити: починаючи від медіа-грамотності (адже ми живемо в часи гібридної війни) і завершуючи вирішенням комплексних проблем та практичних життєвих завдань», - зазначила міністр.
За її словами, учні мають не ховатися від викликів, а вміти їх вирішувати. І цьому має навчити школа.
«Тому, коли ми говоримо про концепцію Нової української школи, яка ґрунтується на компетентностях ХХІ ст. - саме це маємо на увазі. Проблема в одному: що до повноцінного запровадження реформи довгий шлях, а дітям треба оновлювати навчання вже зараз», - сказала міністр.
Вона нагадала, що Міністерство освіти вже переглянуло програми для 5-9 класів з елементами запровадження компетентнісного навчання і у серпні вони, а також додаткові матеріали будуть представлені вчителям.

понеділок, 31 липня 2017 р.

Готуємо дитину до школи: практичні завдання

Сайт «Розвиток дитини» пропонує батькам та вихователям дитсадків практичні завдання, що допоможуть у цікавій ігровій формі підготувати дитину до роботи у класі під час шкільних уроків.
Виконання таких завдань сприятиме формуванню у дітей позитивного ставлення до занять письмом, читанням, математикою, вихованню впевненості у собі та своїх освітніх можливостях, що є важливою запорукою подальшого всебічного розвитку дитини та адаптації майбутнього першокласника до нових умов.
Вчимось орієнтуватись у просторі. Цей комплект завдань покликаний навчити дитину орієнтуватися в просторі, допомогти їй засвоїти поняття угору, вниз, вправо, вліво тощо, а також пропонує поринути у світ фантазії та малювання, одночасно тренуючи вправність рук.
Вивчаємо кольори. Такий комплект завдань дозволяє дитині пов’язати наявні знання та уявлення про кольори із представниками живої та предметами неживої природи, яким вони притаманні, та закріпити знання про кольори у наочній формі.
Розповідь у картинках: тренуємо логіку. Такий комплект завдань допоможе розвивати логічне мислення, уяву та зв’язне мовлення дитини, а також сприятиме активізації її розумових процесів.
Вчимося міркувати за аналогією. Цей комплект завдань є відмінним практичним засобом для розвитку й тренування логічного мислення та вміння робити обґрунтовані висновки, що базуються на визначенні схожості й певних спільних принципів, закладених у двох наданих предметах. Принцип аналогії, використаний у завданнях, дозволяє дитині більш ефективно міркувати та набувати нових знань про навколишній світ.
ДЕТАЛЬНІШЕ,,,

вівторок, 25 липня 2017 р.

Гриневич: наше завдання - зробити учителів союзниками


Лілія Гриневич вважає, що одним з головних завдань Міністерства освіти є те, щоб зробити 10-15% учителів своїми союзниками у впровадженні реформи української школи. Про це міністр сказала у своєму інтерв’ю виданню Экономические известия, відповідаючи на запитання щодо опору реформам в середовищі самих вчителів.
«Звичайно опір є: в будь-якій групі ви зазвичай знайдете лише 10-15% людей, готових до змін. Однак, на перший час цього має вистачити. Наше головне завдання – зробити цих 10-15% учителів своїми союзниками у провадженні реформи, дати їм ковток свіжого повітря і можливість проявити себе й ділитися досвідом з іншими», - сказала міністр.
За її словами, для цього в новий закон «Про освіту» закладено цілий спектр механізмів: від добровільної зовнішньої сертифікації вчителів, яка перевірятиме педагогів на оволодіння компетентнісними методиками викладання і передбачатиме 20% надбавку до зарплати для тих, хто її пройде, до гнучкої системи підвищення кваліфікації вчителів, що передбачатиме можливість для педагогів самостійно вибирати місце підвищення кваліфікації.
«Учитель отримує справжню свободу — може сам створювати навчальну програму, вибирати, скільки часу виділити на вивчення тієї чи іншої теми. Єдина вимога - досягти тих результатів навчання, що прописані у освітньому держстандарті.
Я переконана, що заохочення найкращих, створення нових можливостей для підвищення кваліфікації та справжня педагогічна свобода, допоможуть нам зробити вчителів нашими союзниками. Завдяки підвищенню заробітної плати, що також прописано в законі, значно має піднятися й їх соціальний статус, який має ще більше заохотити кращих йти у школу та навчати наших дітей», - зазначила Гриневич.
ДЕТАЛЬНІШЕ,,,,http://osvita.ua/school/reform/56620/

субота, 4 березня 2017 р.

Умови розірвання контракту з педрацівниками

Відповідно до ч. 3 ст. 54 Закону України «Про освіту» педагогічні та науково-педагогічні працівники приймаються на роботу шляхом укладення трудового договору, в тому числі за контрактом. Прийняття на роботу науково-педагогічних працівників здійснюється на основі конкурсного відбору.
Частиною 1 статті 53 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що науково-педагогічні працівники – це особи, які за основним місцем роботи у вищих навчальних закладах провадять навчальну, методичну, наукову (науково-технічну, мистецьку) та організаційну діяльність.
Під час заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників – завідувачів (начальників) кафедр, професорів, доцентів, старших викладачів, викладачів укладенню трудового договору (контракту) передує конкурсний відбір, порядок проведення якого затверджується вченою радою вищого навчального закладу (ч. 11 ст. 55 Закону «Про вищу освіту»).
Умови розірвання договору